Jørn Eggum (Fellesforbundet), Hans-Christian Gabrielsen (LO), Erik Kollerud (YS), Øystein Trevland (Norges Taxiforbund), Jim Klungnes (Yrkestrafikkforbundet) og Torstein Clausen Jystad (NHO Transport) stiller opp for å sikre anstendige arbeidsvilkår.

Ber om sentraltilknytning

«Nei til løsarbeidersamfunn» er tittelen på en felles aksjon som nå starter i regi av LO, YS, NHO Transport og Norges Taxiforbund. Kravet er gjeninnføring av sentraltilknytning, for å hindre at løsarbeidermodellen får fotfeste i drosjenæringen, og samfunnet forøvrig.

- Det er et stort paradoks, og helt uakseptabelt, hvis Regjeringen ønsker velkommen en forretningsmodell som nå forbys i hjemstaten California på grunn av sosial dumping, sier Øystein Trevland.

I dag lanseres aksjonen med et opprop til Regjeringen ved statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF), og til transportkomiteen i Stortinget. En egen facebookside «Nei til løsarbeidersafmunn» - skal informere om saken.

- Dette er ikke en omkamp om hele loven, men en nødvendig endring for å ivareta de mål Regjeringen selv har satt for drosjenæringen – en seriøs næring med gode arbeidsvilkår, og konkurranse på like vilkår, skriver organisasjonene. Se hele oppropet som vedlegg til saken, under.

– Bare gjennom sentraler, som myndighetene kan stille krav til, kan alle i næringen ansvarliggjøres, slik at konkurransen skjer på reelt like vilkår, sier Trevland.

Forbundet mener de danske kravene til taxisentral kan brukes også i Norge, og han presiserer at det skal være tilslutningsplikt, men ingen rett. Sentralene skal selv bestemme hvem de vil ha som løyvehavere og sjåfører.

- Jeg tror mange i regjeringspartiene ikke er klar over hva de åpner for, slik loven ligger i dag. Det må de bli, og hvis de ikke gjør noe, kan de i alle fall ikke komme etterpå å si at de ikke visste, eller at de er imot et løsarbeidersamfunn, sier Trevland.

«Fiktiv selvstendighet»

Man kan ikke samtidig være for selskaper som Uber og Bolt, og imot løsarbeidersamfunnet. Det er disse selskapene som ER løsarbeidersamfunnet. Det er en forretningsmodell der de som gjør jobben selv må ta alle utgifter som såkalt selvstendige, men uten noen reell selvstendighet.

Fransk Høyesterett kalte det en «fiktiv» selvstendighet da den forbød modellen i mars i år. I september kommer dommen fra britisk Høyesterett. Enda mer interessant er det nakketaket myndighetene i California nå har tatt på disse selskapene. Der er det satt opp kriterier for når folk kan være selvstendige, og når de må anses som ansatte, med de sosiale rettigheter og minstelønn som det innebærer. Selskaper som Uber og Lyft bryter med dette, og rettsinstanser har nå forlangt at de må ansette sjåførene.

Krever stillingstaken

Appellen går til Regjeringen, til samtlige stortingsrepresentanter, og til partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti på riks- og fylkesnivå.

- Hvis ikke samferdselsminister Hareide (KrF) responderer, må vi be om at politikerne lokalt gjør det, og legger et press på Regjeringen og sine stortingsrepresentanter, sier Trevland.

Forut for aksjonsstarten sendte organisasjonene, inkludert også Norsk Økoforum, en «bekymringsmelding» til Hareide, og ba om et møte.

Vi fikk et nettmøte med statssekretær John-Ragnar Aarset (H). Han sa at regjeringen ikke vil ha et løsarbeidersamfunn, og åpnet for en dialog, men har ikke respondert på kravet om sentraltilknytning for å unngå det.

- Det virker ikke som Aarset, Hareide og resten av Regjeringen helt forstår alvoret for lønns- og arbeidsvilkårene i næringen. Derfor må vi skjære det ut i papp, og sørge for at alle vet hva de gjør dersom loven settes i verk, sier Trevland.

– Vi vil om nødvendig samarbeide med opposisjonspartiene for å få fremmet et konkret lovforslag i Stortinget. Det er ingen omkamp om hele loven, men en nødvendig sikring for et anstendig arbeidsliv og konkurranse på like vilkår, slutter Øystein Trevland.

(Saken er oppdatert fra TAXI nr 4, 2020. Oppropet som sto i bladet på side 9, er også litt redaksjonelt endret, i tillegg til at YS og NHO Transport er kommet med som initiativtakere)

Vedlagt fil: Oppropet som pdf.

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Les også vår personvernerklæring.

Norges Taxiforbund

Lindeberg Næringsvei 26
1067 Oslo
Org.nr. 970237410

Telefon

23 21 04 00

Design: Milla-design.no // Utviklet av: iMaker