Et mangfoldig arbeidsliv krever politisk handling

Gratulerer med dagen til alle kvinner og spesielt til våre kvinnelige medlemmer. Vi er utrolig stolte over den jobben dere gjør og at dere fronter taxiyrket på en eksepsjonell måte. Dere er ikke så mange, men har vist at taxiyrket er for alle. Slik ønsker vi at det skal være i fremtiden også.

Norges Taxiforbund vil jobbe for å styrke kvinneandelen i yrket, fordi kampen for en seriøs taxinæring også er kvinnekamp.

I følge utdanning.no sin statistikk på likestilling i arbeid, er det kun 10,5% av norske taxisjåfører som er kvinner. I gruppen «under 40 år» er tallet 11,3%. Det er ingen overraskelse at kvinneandelen i yrket er så lavt, men bør det være slik? 

Som taxisjåfør bør man ha relasjonelle egenskaper, være bevisst på trafikksikkerhet, ha kunnskap om eget løyvedistrikt og kunne håndtere en hektisk hverdag. Du må like å kjøre bil og ha en positiv innstilling til mennesker. Dersom man eier egen taxi, bør man ha god kunnskap om økonomi, dataverktøy og bil.

Ingen av disse kvalitetene er forbeholdt et kjønn over et annet. I fremtiden ønsker vi oss en større kvinneandel i taxiyrket, men før den tid kreves det politisk handling. Frislippet som kom i 2020 har bidratt til å gjøre næringen mer uforutsigbar enn tidligere, som igjen har økt usikkerheten i næringen. Arbeidstimene har gått opp, lønnen har gått ned, det har blitt for mange sjåfører i byene og for få på landet. Inntoget av de utenlandseide appselskapene, har gjort arbeidsmiljøloven til et gode og ikke lenger en forsikring i samfunnet. 

I løpet av de siste årene har pasienttransport satt flere og flere oppdrag på anbud, der kun pris er i fokus. Dette har ført til brukerne oftere ikke når avtaler, opplever usikkerhet i hverdagen. I tillegg har det gjort at de tradisjonelle taxiselskapene har mistet avtaler som tidligere har ført til en stabilitet i arbeidshverdagen. 

Det handler om hvilket Norge vi ønsker oss i fremtiden, og hvilke verdier vi tar med oss inn i å skape denne fremtiden. Tallene er klare, slik situasjonen er i dag, er det for stor usikkerhet i yrket til at det er mulig å kombinere med studier, familieliv eller en vanlig hverdag. 

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Les også vår personvernerklæring.

Norges Taxiforbund

Lindeberg Næringsvei 26
1067 Oslo
Org.nr. 970237410

Telefon

23 21 04 00

Design: Milla-design.no // Utviklet av: iMaker