Nye bompenger for taxi - ulovlig og uklokt

Det innføres bompengeavgift for taxier på Sola og Flesland flyplass.

I første omgang skal avgiften være 10 kroner, men det er allerede varslet at den vil øke i løpet av kort tid.

  • -Det er uforståelig at Avinor får lov til å kreve bompenger, når Ketil Solvik-Olsen fra Fremskrittspartiet er samferdselsminister. Nå får vi en ny bompengeavgift, som gjør drosjeturene dyrere for passasjerene, sier Øystein Trevland, styreleder i Norges Taxiforbund.

Det er parkeringsselskapet Europark som har fått oppgaven å drifte det nye systemet ved Sola og Flesland flyplass. Det er distribuert et avtaleoppsett som Avinor ønsker at taxisentralene, og eventuelt drosjeeierne, skal underskrive. Det er hevdet at man er nødt til å skrive under avtalen for å få lov til å hente passasjerer på lufthavnene. Norges Taxiforbund mener Avinors opplegg er både ulovlig og politisk uklokt.

  • -Dersom næringens aktører skulle velge å tiltre avtalen, ville man akseptert at Europark både kan forestå tildeling av turer til den enkelte taxi, samt iverksette sanksjoner etter egne retningslinjer. Dette er i strid med lovgivningen. Europark har ingen rett til å utestenge taxier fra å hente passasjerer på flyplassene, sier Øystein Trevland, styreleder i Norges Taxiforbund.

Norges Taxiforbund har fått utført en juridisk vurdering av systemet Avinor vil innføre, og mener på den bakgrunn at innføringen av avgift og mulighet for utestengelse av drosjer, vil være ulovlig. Systemet Avinor vil innføre mangler både tilstrekkelig rettslig grunnlag, samt at det vil gripe inn i taxinæringens plikter og rettigheter etter yrkestransportregelverket. I tillegg kommer at systemet vil kunne være i strid med konkurransereglene.

-Vi har bedt Samferdselsdepartementet om tilbakemelding. Drosjenæringen har jo både plikt og rett til å betjene markedet, uten at kundens skal betale ekstra avgift for at taxien kommer, sier Øystein Trevland, styreleder i Norges Taxiforbund.

For nærmere kommentar: Øystein Trevland, styreleder i Norges Taxiforbund
Mobil: 90 90 44 00

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Les også vår personvernerklæring.

Norges Taxiforbund

Lindeberg Næringsvei 26
1067 Oslo
Org.nr. 970237410

Telefon

23 21 04 00

Design: Milla-design.no // Utviklet av: iMaker