Piratkjøring er og blir forbudt

Det er fortsatt slik at den som driver persontransport mot vederlag må ha løyve og kjøreseddel.

Høyesterett har valgt å stadfeste tidligere dommer fra Stavanger tingrett og Gulating lagmannsrett, som var basert på at sjåførene ikke drev taxivirksomhet, men bare hadde kjørt én tur mot vederlag via bestilling gjennom appen til Haxi. Dermed var vurderingstemaet om en app er å betrakte som ”offentlig plass” i lovens forstand eller ikke.

Høyesterett har konkludert med at bestilling via app ikke er ”offentlig plass” som i lovens forstand er et fysisk sted. Loven er utformet i en annen tid hvor det ikke fantes apper og lovgiver hadde derfor ikke apper i tankene da loven ble laget. Det må derfor en lovendring til for å kunne straffesanksjonere i tilfeller som i denne saken.

Uansett påvirker ikke dommen det viktige prinsippet i yrkestransportloven – den som driver persontransport mot vederlag må ha drosjeløyve og kjøreseddel.

- Piratvirksomhet er og forblir forbudt, sier Øystein Trevland, leder i Norges Taxiforbund.

Fremtidige piratsaker må derfor straffesanksjoneres med grunnlag i lovens hovedregel som stiller krav om løyve for å drive persontransport mot vederlag.

- Ulovlig persontransport er et alvorlig samfunnsproblem og en trussel mot velferdsstaten. Det er myndighetenes ansvar å stoppe slik virksomhet. Alle former for ulovlig persontransport gjør oss alvorlig bekymret for kundenes sikkerhet. Vi forutsetter at politiet og andre offentlige myndigheter er seg sitt ansvar bevisst og gjør det som er nødvendig for å løse dette, avslutter Trevland.   

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Les også vår personvernerklæring.

Norges Taxiforbund

Lindeberg Næringsvei 26
1067 Oslo
Org.nr. 970237410

Telefon

23 21 04 00

Design: Milla-design.no // Utviklet av: iMaker