Taxiindeksen

Norges Taxiforbunds Taxiindeks viser utviklingen i takstene og utviklingen i kostnadene for drift av drosje. Indeksene har 2015 som basisår slik at man enklere kan sammenligne med SSBs konsumprisindeks.

Beregningsmodellen ble revidert i januar 2005. Fra og med mars 2008 har dieselprisene blitt benyttet direkte i indeksmodellen, mens de tidligere var inkludert i en samlegruppe for avgiftspliktige driftsmidler. Endringene er av teknisk karakter, men gir på sikt et mer nøyaktig bilde av kostnadsutviklingen.

Norges Taxiforbund har ført statistikk over takstene siden 1989, men takstindeksen ble etablert i 2000, da prisreguleringen ble opphevet i de større byene.

 

/share/mime/48/pdf.png Sist oppdaterte indeks
(kostnad-drosjedrift-apr24.pdf, 135kB)

Kostnadsindeksen og takstindeksen i Norges Taxiforbund har over en lengre periode vært ute av bruk. Årsaken er at dataene man trenger for å holde modellen oppdatert har vært vanskeligere å innhente. For eksempel er innrapportering av antall løyver per sentral svært utfordrende uten at sentralene selv rapporterer dette inn. Kostnadsbildet er under endring. Det blir stadig flere elbiler, noe som gjør at strøm utgjør en større kostnadsandel, mens bensin og diesel blir mindre relevant. Norges Taxiforbund har i samarbeid med Konkurransetilsynet og Transportøkonomisk institutt sett på mulighetene for å revidere modellene, slik at de blir mer robuste og kan tåle politiske endringer og andre faktorer.

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Les også vår personvernerklæring.

Norges Taxiforbund

Lindeberg Næringsvei 26
1067 Oslo
Org.nr. 970237410

Telefon

23 21 04 00

Design: Milla-design.no // Utviklet av: iMaker